Saturday, September 20, 2008

Phun - Simulator 2D fizike

Skinem, instaliram i zacudim se koliko prakticnih primena ova besplatna (na prvi pogled naivna) aplikacija moze naci u obrazovanju, razvoju koncepta mehanickih sistema itd.. i pitam se dokle bi Hans Voralberg dogurao da je imao nesto slicno.Pomalo podseca na stari dobri "The Incredible Machine", ali je vise od toga. Svakom objektu je moguce podesiti najbitnije potrebne parametre tipa: gustina po metru kvadratnom (pricamo o 2D svetu), faktor trenja, elasticnost. Mogucnost dodavanja motora i podesavanja snage i obrtaja. Svi ovi elementi u kombinaciji daju neogranicene mogucnosti. Postoji i dodatni program za generisanje zupcanika i zupcaste letve sto dodatno olaksava posao.

Pored toga fali puno stvari koje bi ovaj program ucinile veoma ozbiljnom aplikacijom ukoliko se autori rese da ih dodaju u narednim verzijama. Meni na prvom mestu nedostaje alat za crtanje Bezijerovih krivih, pomocni lenjiri i mreza, podrska za vektorske fajlove, teksture itd. A pravi slag na torti bi bila ikakva mogucnost povezivanja sa Flash tehnologijom.

Sve u svemu svaka cast za entuzijazam!

Oficijelni sajt >>

Phun Box >>

Odradio sam prevod na srpski jezik koji ce nadam se biti dodat u sledecem izdanju, a do tada se moze skinuti ovde (7Kb) >>